Abdominoplastia
Operația de abdominoplastie se adresează în egală măsură atât femeilor, cât și bărbaților care prezintă un surplus tegumentar însoțit de un depozit adipos care nu se poate îndepărta prin dietă sau exerciții. Operația este folositoare și femeilor cu nașteri multiple, a căror laxitate musculară dobândită astfel determină un aspect flasc, inestetic, al abdomenului.
Operația se efectuează sub anestezie generală.
Metoda chirirgicală
Operația de abdominoplastie este o operație laborioasă, care durează în medie 2-3 ore.
Abdomenoplastia clasică prevede următorii timpi operatori:
- Incizia joasa bispinală
- Decolarea dermolipidică până la xifoid, excizia plăcii dermolipidice
- Transpoziția ombelicului, rafia liniei albe
- Rafia plăgii.
Astfel abdomenoplastia poate fi combinată cu lipoaspiraţia tradiţională sau cu ultrasunet îmbunătăţind esenţial rezultatul operaţiei. Criteriile de selecţie a tehnicilor de abdomenoplastie, lipoaspiraţie si hernioplastie sunt: elasticitatea şi retractibilitatea tegumentelor, particularitaţile individuale ale deformaţiilor peretelui abdominal, prezenţa herniilor ventrale.
Uneori, când este cazul, se poate întări și peretele musculo-aponevrotic, suturându-se mușchii pe linia mediană, după care se excizează surplusul de piele.
În cazul în care aspectul flasc al abdomenului este accentuat doar în etajul abdominal inferior, se poate scoate surplusul tegumentar doar din această zonă, combinată cu lipoaspirația etajului abdominal superior. Astfel cicatricea obținută este mai mică, iar rezultatul estetic mai bun. Indicația operatorie o pune chirurgul plastician, de comun acord cu pacienta, în funcție de aspectul abdomenului.
Postoperator
Repausul postoperator este obligatoriu pentru o recuperare cât mai rapidă, care va dura în medie 7-14 zile. Pentru păstrarea în timp a rezultatului obținut, este important a se evita îngrășarea sau fluctuațiile de greutate