Luni - Vineri 09:00-16:00.

REMODELĂRILE CORPORALE POST-BARIATRICE DAU REZULTATE SURPRINZĂTOARE

Interviu cu dr. Ghenadie Conțu, medic specialist în chirurgie plastică reconstructivă și estetică.

Pierderea masivă a masei corporale înseamnă în mod automat apariția unui surplus de
piele inestetic. L-am întrebat pe domnul doctor Ghenadie Conțu, medic specialist în chirurgie plastică reconstructivă și estetică (șef al departamentului Chirurgie Plastică și reconstructivă, Clinica SANCOS), ce poate face un pacient care a slăbit considerabil fie în mod natural, fie prin micșorarea chirurgicală a stomacului şi care sunt metodele prin care îşi poate recontura corpul.

Numărul de operații bariatrice/metabolice, în întreaga lume, sunt în continuă creștere, deoarece doar 5% dintre pacienții cu obezitate morbidă reușesc să slăbească prin metode conservative (dietoterapie, tratament medicamentos, efortul fizic, tratament comportamental etc.).

Bypassul gastric și „Gastric Sleeve” (rezecția tubulară a stomacului) s-au dovedit a fi cele mai eficiente operații. Pierderea masivă a masei corporale este observată în 95% din cazuri după bypassul gastric. Este important că aceste operații prevăd riscuri mai reduse în comparație cu alte intervenții. Scăderea semnificativă în greutate (între 30 şi 100 de kilograme) impune după sine și asocierea mai multor operații plastice pentru eliminarea plicilor dermale în exces de la nivelul abdomenului, sânilor, coapselor, feselor şi braţelor, spune doctorul Conțu.

Operațiile postbariatrice sunt posibile doar peste 12 luni de la operația bariatrică propriu-zisă, când nutriția e adecvată, iar masa corporală devine stabilă. Examinarea minuțioasă trebuie să demonstreze o stare medicală și psihologică satisfăcătoare a pacientului.

Un studiu prezentat la Asociația Chirurgilor Plasticieni din America demonstrează că cei care apelează la operații postbariatrice au mult mai multe șanse să își mențină o masă corporală scăzută comparativ cu cei care nu au făcut-o.

Remodelarea corporală post-bariatrică presupune combinarea corecțiilor mai multor regiuni ale corpului într-o singură intervenție (sub o singură anestezie) sau în 2-3 operații separate. Marcarea preoperatorie are o importanță deosebită pentru aceste intervenții. În timpul marcării se modelează poziția viitoarelor cicatrice și se apreciază cât mai exact surplusul de piele, care trebuie înlăturat. În general, vorbim de intervenții lungi ca și timp de desfășurare, de 3-5 ore, pentru o muncă în echipă. Cu cât se prelungește acest timp, cu atât crește riscul operator sau perioada de recuperare.

Operaţiile plastice, utilizate în perioada postbariatrică, pot fi de câteva feluri și doar un medic experimentat vă poate recomanda formula cea mai potrivită. Vorbim aici despre abdomenoplastia clasică, extinsă, în „T-invers”, circumferenţială și cea de tip „corset”. Mamoplastia (modelarea formei glandelor mamare) este mult mai complexă în cazurile de pierdere masivă a masei corporale, deoarece poate necesita și înlăturarea plicilor din regiunea toracică, repoziționarea plicii submamare căzute, combinarea augmentației mamare cu remodelarea formei prin mastopexie. Brahioplastia, plastia regiunilor lombară şi fesieră, liftingul coapselor, liftingul facial sau cervical, reprezintă alte categorii de intervenții. De regulă, cicatricele pot fi ascunse cu uşurinţă în lenjeria intimă, haine sau chiar sub un tatuaj.

„Acum două săptămâni am efectuat în premieră abdomenoplastia de tip „corset”. Surplusul de piele al pacientei era atât de mare, încât a fost necesar un desen improvizat pentru a înlătura efectiv plicile de pe toată suprafața peretelui abdominal și a regiunii toracice, evident păstrând vascularizarea și evitând fenomenele de necroză a plăgilor. Deși lungimea totală a cicatricelor este mare (poate depăși 150 cm), care, de altfel, se plasează în locuri mai puțin vizibile – a fost cea mai bună alegere în cazul respectiv”, afirmă doctorul Conțu.

Timp de 3-5 zile după operația plastică pacientul trebuie să păstreze un repaus relativ, iar recuperarea postoperatorie include un regim de viaţă şi o conduită obișnuită oricărei intervenţii chirurgicale. Peste circa 3-4 săptămâni pacientul îşi poate relua activităţile obişnuite sub protecţia îmbrăcămintei speciale de compresie, ce trebuie purtate permanent, timp de aproximativ o lună.

Marile beneficii ale operațiilor postbariatrice sunt satisfacția privind rezultatul obținut, reintegrarea socială, restabilirea sexualității și a modului activ de viață. Cu siguranță, aceste operații constituie un eveniment deosebit în viața acestor pacienți și pot provoca o mare schimbare pozitivă. În final, scopul tuturor acestor eforturi este redarea încrederii în sine, astfel încât pacientul să ajungă să se simtă bine din nou şi să aibă o bucurie de a trăi frumos şi sănătos!

De Inga Pasecinic

Remodelările corporale post-bariatrice dau rezultate surprinzătoare