Luni - Vineri 09:00-16:00.

Securitatea în chirurgia plastică estetică

Securitatea în chirurgia plastică estetică

“ Primum non nocere “                                                           
– Mai întâi nu faceți rău

Siguranța pacientului este o prioritate în chirurgia plastică estetică și poate fi atinsă doar în baza minimalizării riscurilor operației. Patru factori sunt considerați absolut necesari pentru ca operațiile estetice să fie sigure:   

  1. Pacientul trebuie să fie un candidat bun pentru operație;
  2. Pentru fiecare pacient operația trebuie să fie adecvată;
  3. Chirurgul trebuie să fie calificat și cu experiență în efectuarea operației;
  4. Clinica  trebuie  să respecte standardele de siguranță, să aibă un  personal instruit și o comunicare stabilită cu serviciile de urgență! (Foad Nahai)
  1. Pacienții care solicită operații estetice, de regulă,  au așteptări precum schimbarea  aspectului fizic, înlăturarea semnelor îmbătrânirii, corecția siluetei, înlăturarea defectelor dobândite sau congenitale. Este foarte important ca pacienților să li se explice particularitățile operației și riscurile posibile. Cel mai frecvent risc al operațiilor estetice constă în necorespunderea ameliorării aspectului fizic cu așteptările pacientului. Pentru a preveni complicațiile în urma operațiilor estetice, în prealabil, pacientul trebuie să fie informat despre schimbările aspectului fizic, care pot apărea după intervenție, dar și despre eventualele riscuri. Așteptările pacientului trebuie să fie realiste. Informarea acestuia trebuie consemnată în acordul informativ.

Toate operațiile chirurgicale presupun un anumit nivel de risc. Deși în cazul operațiilor estetice riscurile nu sunt mari, pacientul trebuie să știe despre existența acestora. Situația se poate agrava mai mult în cazul pacienților care se confruntă cu probleme de sănătate cum ar fi: diabetul zaharat, afecțiuni cardiovasculare, obezitatea. Riscuri pot apărea și în cazul pacienților fumători.

Un nivel sporit de precauție este necesar în următoarele situații:

  • Pacienții care suferă de anumite afecțiuni. Diabetul zaharat, atacul de cord din trecut sau alte afecțiuni cronice sporesc riscurile oricărei operații, inclusiv a intervențiilor plastice.
  • Pacienți obezi. Problema obezității îi face pe mulți pacienți să se adreseze la chirurgii plastici. Creșterea masei corporale poate provoca complicații nedorite ale sistemului cardiovascular, respirator, endocrin etc.;
  • Alergie polivalentă. Pacienții care suferă de alergie polivalentă prezintă un pericol special, deoarece este imposibil să se prevadă din timp ce medicament poate dezvolta o reacție alergică;
  • Clienții care au fost supuși multor operații plastice. În acest caz, crește cantitatea de țesut subcutanat cu țesut cicatricial. Riscul de necroză tisulară și timpul de vindecare a inciziilor mici cresc;
  • Fumători. Nicotina constrânge vasele de sânge, ceea ce duce la o scădere a alimentării cu sânge a zonelor operate.

Înainte de operație, sunt necesare investigații de laborator, explorări funcționale și de imagistică. Consultațiile altor medici specialiști pot ajuta la clarificarea particularităților individuale de sănătate ale pacientului.

Rezultatul operației poate fi considerat foarte bun atunci când pacientul este pe deplin satisfăcut.

  1.     În urma consultării și examinării pacientului, chirurgul urmează sa planifice o operație plastică potrivită fiecărui pacient, consecutivitatea anumitor etape, să aprecieze volumul intervenției în așa mod încât riscul complicațiilor sa fie minimalizat. De asemenea, se discută cu pacientul despre rezultatul așteptat, precum și despre metodele alternative de tratament. Educația și informarea pacientului despre întreg procesul de tratament, despre riscuri, beneficii și metode alternative îl ajută să evite confuziile în cazul apariției unei eventuale complicații.

Este absolut necesar să fie stabilit din start care sunt așteptările pacientului și că acestea să fie realiste. Deși frecvența complicațiilor în chirurgia estetică este relativ mică, pacientul trebuie să fie informat despre toate riscurile.

De cele mai multe ori, în chirurgia plastică, complicațiile sunt legate de cicatrici, infecții și sângerări. În cazuri extrem de rare, pot apărea tromboembolismul venos și insuficiența cardiacă.

Identificarea factorilor de risc pentru evenimente adverse trebuie să fie o parte integrantă a consultării inițiale a pacientului. Un chestionar standardizat, o revizuire completă a sistemelor și o examinare fizică amănunțită pot ajuta la identificarea acestor factori de risc.

Durata intervenției chirurgicale, riscul de hipovolemie, sângerare și factorii de risc individuali ai pacientului, cum ar fi vârsta și comorbiditățile, trebuie luați în considerare în timpul planificării unei proceduri de chirurgie plastică.

În cazul operațiilor combinate, este preferabil ca intervenția să fie efectuată de către două echipe chirurgicale. Astfel, timpul de operare, durata anesteziei și riscurile complicațiilor se reduc.

  1. Chirurgul plasticianparcurge etape de mare responsabilitate cu fiecare pacient, începând de la consultarea pacientului, examinarea preoperatorie, planificarea operației, care necesită minuțiozitate și precizie, precum și conduita postoperatorie. Luând în considerare specificul chirurgiei estetice și faptul că pacientul pune cel mai mare accent pe îmbunătățirea aspectului fizic, chirurgul nu este în drept să comită vreo greșeală.

Chirurgul plastician trebuie:

    1. Să aibă abilitatea de a înțelege și de a asculta pacientul;
    2. Să fie absolut pasionat de meseria lui și să se dezvolte pe plan profesional;
    3. Să fie la curent cu noutățile științifice și metodele noi de tratament;
    4. Să aibă o activitate intensă chirurgicală.

Cu cât este mai mare experiența chirurgicală, cu atât este mai mică probabilitatea apariției complicațiilor. Cunoștințele, experiența și intuiția îl ajută pe chirurg să fie precaut în orice situație. Chirurgul va examina în detaliu pacientul, va planifica fiecare moment al operației, va executa cu virtuozitate etapele intervenției și va monitoriza evoluția postoperatorie, până la recuperarea definitivă. Atenția maximă a chirurgului și a personalului clinicii față de pacient este cheia succesului și securității acestuia.

Se spune că chirurgul plastician trebuie să aibă: Pasiune, Fantezie, Răbdare, Dragoste, Talent artistic și Noroc. (D. Panfilov).

Societatea internațională de chirurgie plastică estetică (ISAPS) oferă informații utile pentru pacienți, care pot fi accesate pe pagina web: www.isaps.org. Și chirurgii plasticieni pot afla, de pe acest site, informații noi și taine profesionale. În context, ISAPS îndeamnă chirurgii plasticieni să adere la această societate, dacă vor să persevereze continuu în domeniul în care activează.

  1. Clinica  chirurgicală trebuie să aibă condiții de siguranță cu personal instruit și capacități de a efectua proceduri de urgență. Chirurgia plastică necesită organizarea unui serviciu cu supraveghere deplină.Orice clinică astăzi trebuie să aibă licență pentru a desfășura un anumit tip de activitate. Referitor la chirurgia plastică, documentul ar trebui să indice: chirurgie, chirurgie plastică reconstructivă și estetică; anestezie și resuscitare; asistenta medicala. Evident, lista completă a licențelor depinde de operațiunile oferite de clinică.Este important ca clinica să fie dotată cu echipamente de înaltă tehnologie. Echipamentul  trebuie să includă: utilaj modern pentru efectuarea intervențiilor  (aparate de anestezie, coagulatoare, aspiratoare, surse de lunină, etc.);  echipamente pentru resuscitare; monitoare pentru monitorizarea pacientului după intervenție; consumabile certificate, cum ar fi implanturile mamare.  Instrumentele chirurgicale de cea mai înaltă calitate crează condiții pentru efectuarea mult mai exactă și sigură a manevrelor chirurgicale.

Echipamente medicale de monitorizare a pacientului, sistemul de alimentare cu oxigen, recirculatoarele de aer, etc. îi asigură pacientului confort și siguranță, în perioada postoperatorie.

Pacientul trebuie să fie sigur de faptul că, pentru desfășurarea în siguranță a operațiilor, clinica dispune de tot ceea ce este necesar. Echipamentele medicale moderne și experiența medicilor permit reducerea semnificativă a riscurilor și contribuie la ameliorarea rezultatelor clinice.

Bibliografie:
  1. Foad Nahai. The Art of Aesthetic Surgery. /Leroy Young. Patient Safety in Aesthetic Surgery. –  1, p.35-70, 2011.
  2. James C. Groting. Reoperative Aesthetic&Reconstructive Plastic Surgery. 1.- p.3-77,. 2007.
  3. Dimitrije E.Panfilov. Aesthetic Surgery of the Facial Mosaic.-715 p., 2007.