Luni - Vineri 09:00-16:00.

Asimetria mamara

Asimetria mamara

Asimetria mamară este un fenomen frecvent întâlnit.

În anumite limite, e considerat ca ceva normal. În cele mai multe cazuri, asemenea deferențe nu sunt sesizabile sau deranjante. Dar atunci când asimetria mamară este prea evidentă, ea poate afecta viața socială poate provoca complexe psihologice și probleme relaționale. În asemenea situații este nevoie de o operație plastică pentru a remedia problema.

Tipuri de asimetrie mamară:

Literatura medicală menționează mai multe tipuri de asimetrie mamară:

  • – asimetrie de volum: poate exista o diferență de volum sesizabilă între cei doi sâni;
  • – asimetrie de poziție: sânii pot fi egali ca dimensiuni, dar poziționarea sânului pe torace, inclusiv a areolelor, poate sa nu fie la același nivel;
  • – asimetrie de poziție și de volum: este vorba de o diferență atât în ceea ce privește volumul sânilor, dar și poziționarea acestora;
  • – asimetrie pe fond de deformații a cutiei toracice, a grilajului costal;
  • – asimetrie doar a areolelor.

Cauzele asimetriei mamare sunt diverse:

  • – Congenitale (Sindromul Poland);
  • – Hipoplazie mamară (sân prea mic) de evoluție;
  • – Hipertrofie mamară (sâni prea mari, asimetrici) după alăptare;
  • – Hipertrofie mamară pe fond de dezechilibru a fonului hormonal;
  • – Asimetrii mamare în urma anumitor tratamente.

Examinarea preoperatorie implică evaluarea glandei mamare, a cutiei toracice, a extremităților superioare.  E necesar de a exclude problemele congenitale, cum ar fi sindromul Poland. Se apreciază nivelul plicii inframamare, poziția și diametrul complexului mamelono-areolar. Cu ajutorul testului pinch-test se apreciază grosimea țesutului glandular.

Condițiile pentru efectuarea operației:

Chirurgul plastician este cel care recomandă cea mai buna intervenție pentru fiecare caz în parte. Există câteva condiții însă pe care pacientele trebuie să le îndeplinească:

  • – nu trebuie sa aibă probleme de sănătate;
  • – trebuie sa fi încheiat alăptarea de cel puțin un an;
  • – trebuie să fie suficient de stabilă emoțional pentru a înțelege motivele pentru care dorește intervenția și de asemenea cum se derulează operația;
  • – trebuie sa aibă așteptări realiste, să înțeleagă că simetria absolută a sânilor nu este posibilă;

Deoarece asimetriile mamare se manifestă sub forme variate, la fel de variate sunt și metodele de corecție a acestora. Singure sau asociate, aceste proceduri se hotărăsc împreună cu medicul în cadrul unei consultații în care se va stabili procedura și tipul de abordare. În funcție de natura și gradul asimetriei există mai multe proceduri ce pot reduce aceste diferențe: operația de mastopexie, îmbinată uneori cu operația de augmentare (mărire sâni) sau cu mamoplastie de reducţie în funcție de tipul de asimetrie a sânilor.

Mastopexia este o soluție binevenită atunci când există diferențe de formă între cei doi sâni, iar în urma acesteia se poate schimba forma şi chiar poziția mameloanelor.

Atunci când sânii au mărimi diferite însă forma este similară se poate opta pentru o augmentare cu implant. În cazul în care este nevoie sau pacienta dorește şi volum, se optează pentru augmentarea mamară bilaterală folosindu-se implanturi cu volum diferit pentru a reduce diferența.

Pentru diferențele mari de volum între cei doi sâni, mamoplastia de reducţie a sânului mai mare este varianta cea mai bună. Pentru o asimetrie extremă o variantă de corecție ar putea fi reducția sânului prea mare și augmentarea sânului prea mic.

Uneori este suficient de a interveni doar la un sân pentru a obține o simetrie acceptabilă.

Așadar, asimetriile mamare se manifestă sub forme variate și la fel de variate sunt şi metodele de corecție a acestora. Deși este problematic de a obține un rezultat absolut perfect, un chirurg experimentat va alege cea mai bună soluție pentru a obține simetrizarea sânilor în așa măsură, ca să-i aducă maximum confort pacientei.