Ridicarea sânilor sau liftingul mamar
Efectul de sâni lăsați (ptozați) obținut prin pierderea elasticității țesutului tegumentar care susține sânul poate fi corectat chirurgical cu ajutorul procedurii de lifting mamar sau mastopexie. Pielea întinsă din jurul sânilor, rezultată în urma fluctuațiilor de greutate, a alăptării sau a efectelor gravitației poate fi îndepărtată pentru ca sânii să își recapete fermitatea. Sânii ptozați necesită o operație de lifting, nu se pot ridica prin implant siliconic.
Procedura liftingului mamar
- Tehnica folosită va fi determinată în funcție de forma sânilor și gradul de ptozare a acestora.
- Operația se efectuează sun anestezie generală.
- În funcție de procedura aleasă, se fac incizii periareolare sau/ și verticale și laterale, prin care este ridicat țesutul mamar. Pielea în exces este îndepărtată, iar marginile operației sunt închise prin sutură.
- Rezultatul este vizibil imediat.
Condiții necesare procedurii
- Pentru această procedură, procesul de creștere a sânilor trebuie să fie încheiat, deci este o intervenție care se adresează femeilor mature.
Recuperarea post-operatorie
- Cicatricile se vindecă în mai multe etape, trecând prin faza liniilor roșii în primele 6 luni, trecând apoi în faza de vindecare totală, când se transformă în linii subțiri, albe.
- Riscurile și complicațiile postoperatorii sunt similare oricărei operații, precum sângerări, hematoame, infecții, dar și posibilitatea dehiscenței suturilor.
- Reînceperea activităților cotidiene ale pacientului se poate face la aprozimativ 12-14 zile după operație.
- Firele de sutură se extrag la 10-12 zile, iar timp de o lună după operație se recomandă purtarea unei bustiere speciale.
- Timp de două-trei luni postoperator, efortul fizic, în special cel al brațelor, va fi reluat treptat, ulterior perioadei de recuperare putându-se reveni la normal.