Implanturi de gambă
Operaţia este indicată pacienţilor care prezintă deformaţii sau hipoplazie a muşchilor gambei şi, în unele cazuri, când există o diferenţă pronunţată între pulpele
picioarelor. Cauza asimetriei pot fi bolile infecţioase
suportate, leziunile nervilor, imobilizarea membrului sau particularităţile ereditare.
Este posibilă augmentarea nu numai a suprafeţei posterioare, dar şi lateral-posterioare a gambei. Mărirea poate fi realizată numai pe treimea superioară şi mediană a gambei. Operaţia se efectuează cu anestezie intravenoasă. Pacientul este culcat pe burtă. Incizia cu lungimea de 3-4 cm se face în plica poplitee. Implantul se instalează sub fascia musculară. Plaga se închide în straturi, de regulă, fără drenare. Pansamentul compresiv şi limitarea mişcărilor timp de câteva zile sunt obligatorii.
O particularitate a operaţiei este posibila conturare a protezei la pacienţii slabi. În primele săptămâni după operaţie sunt posibile dureri ușoare în timpul mersului. Conform datelor din lucrările de specialitate, inflamaţiile, care impun îndepărtarea implantului, constituie aproximativ 1%.
În imediata perioadă postoperatorie este obligatorie limitarea mişcărilor şi purtarea lenjeriei de compresie. Durerile în primele zile se pot manifesta în timpul mersului şi la coborârea picioarelor din pat. Poate fi prezent un edem pronunţat. Ameliorarea poate fi atinsă prin repaus cu picioarele ridicate şi analgetice. Senzaţiile negative dispar treptat. Pentru aceasta este necesar o perioada de la 8 la 12 săptămîni.