Pectus excavatum (PE) reprezintă o deformație a peretelui anterior al cutiei toracice, care se manifestă prin adâncirea sternului și grilajului costal și are un puternic impact psihologic.
Se manifestă prin următoarele semne clinice:
- Aspectul adâncit al sternului (cea mai frecventă formă este o concavitate sub formă de cupă);
- Dispnee;
- Dureri în cutia toracică;
- Oboseala, intoleranţă la efort fizic;
- Palpitaţii;
- Discomfort psihologic din cauza anomaliei.
Pacienții cu pectus excavatum au tendința de a sta într-o poziție încovoiată. Mulți sunt complexați de aspectul lor și evită situațiile, în care poate fi văzută/observată deformația lor.
Severitatea patologiei se apreciază cu indicele Haller (PSI – pectus severity index), care este raportul dintre diametrul intern transvers al cutiei toracice şi cea mai scurtă distanţă antero-posterioară dintre vertebre şi cea mai adâncă depresiune a cutiei toracice. Valoarea normală a indicelui Haller este de 2,5 cu limita superioară de 3,25. Operaţiile de reconstrucţie a cutiei toracice (corecţia minim invazivă a sternului înfundat, procedeul Nuss), sunt indicate pentru valorile indicelui Haller de 4,8 – 12,7.
În cazuri ușoare funcția cardiovasculară și respiratorie este normală, deși inima poate fi deplasată. În asemenea situații este solicitată doar ameliorarea estetică și psihologică.
Chirurgii plasticieni intervin prin umplerea adânciturii sternale cu implanturi de silicon, urmărind astfel doar corectarea aspectului estetic. În baza prototipului compania AnatomikModeling (Toulouse- France) produce o copie exacta de silicon elastic, care este verificat, sterilizat și împachetat (2). O copie mai exacta a implantului poate fi obținută prin proiectarea asistată la calculator după CT scanare.
Tehnica chirurgicală:
- Anestezia generală
- Marcarea defectului cutiei toracice conform conturului implantului
- Incizia orizontală la nivelul xifoidului
- Decolarea subdermală se efectuează conform marcării, spre marginea laterală a sternului se realizează submuscular
- Hemostaza și plasarea implantului
- Drenarea și suturarea plăgii pe straturi
Reabilitarea postoperatoare prevede 2 zile de staționar, purtarea centurii timp de o lună și practicarea sportului peste 3 luni. Operația este miniinvazivă și reprezintă o procedură cu risc de complicații redus. Implanturile de silicon permit ascunderea defectului cosmetic la pacienții cu pectus excavatum, oferind satisfacție și îmbunătățirea calității vieții.
Va prezentăm un caz clinic al unui pacient cu pectus excavatum rezolvat prin intermediul plasării unui implant de silicon în regiunea defectului:Pectux excavatum 30-10-2020
Bibliografie:
- Plastic Surgery. Congenital Anomalies of the Chest Wall.2006., V.6, p.457-539.
- Jean-Pierre Chavoin, M.D. Jean-Louis Grolleau, M.D. Benjamin Moreno et all. Correction of Pectus Excavatum by Custom-Made Silicone Implants: Contribution of Computer-Aided Design Reconstruction. A 20-Year Experience and 401 Cases., Plastic and Reconstructive Surgery • May 2016, V. 137, N. 5,- p.860e-871e.