Luni - Vineri 09:00-16:00.

МЫ В СМИ

REMODELĂRILE CORPORALE POST-BARIATRICE DAU REZULTATE SURPRINZĂTOARE

Interviu cu dr. Ghenadie Conțu, medic specialist în chirurgie plastică reconstructivă și estetică.
Pierderea masivă a masei corporale înseamnă în mod automat apariția unui surplus de
piele inestetic. L-am întrebat pe domnul doctor Ghenadie Conțu, medic specialist în chirurgie plastică reconstructivă și estetică (șef al departamentului Chirurgie Plastică și reconstructivă, Clinica SANCOS), ce poate face un pacient care a slăbit considerabil fie în mod natural, fie prin micșorarea chirurgicală a stomacului şi care sunt metodele prin care îşi poate recontura corpul.

Numărul de operații bariatrice/metabolice, în întreaga lume, sunt în continuă creștere, deoarece doar 5% dintre pacienții cu obezitate morbidă reușesc să slăbească prin metode conservative (dietoterapie, tratament medicamentos, efortul fizic, tratament comportamental etc.).

Bypassul gastric și „Gastric Sleeve” (rezecția tubulară a stomacului) s-au dovedit a fi cele mai eficiente operații. Pierderea masivă a masei corporale este observată în 95% din cazuri după bypassul gastric. Este important că aceste operații prevăd riscuri mai reduse în comparație cu alte intervenții. Scăderea semnificativă în greutate (între 30 şi 100 de kilograme) impune după sine și asocierea mai multor operații plastice pentru eliminarea plicilor dermale în exces de la nivelul abdomenului, sânilor, coapselor, feselor şi braţelor, spune doctorul Conțu.

Ghenadie Conțu, despre mamoplastie. Lista clinicilor din Chișinău unde îți poți face această procedură

Potrivit diferitelor sondaje statistice, circa 7 din 10 femei sunt nemulțumite de felul în care arată sânii lor. Unele sunt nemulțumite de mărimea sânilor, altele – de formă, altele – de tonus. Transformarea sânilor din motiv de complexe în unul de mândrie nu este pe măsura Mamei Natura, nici a exercițiilor fizice sau dietelor speciale, dar este pe potriva chirurgilor plastici. Despre particularitățile unei astfel de operații, relatează profesorul catedrei de chirurgie №1 N. Anestiadi, șeful catedrei de chirurgie plastică la clinica ”Sancos”, președintele Asociației de chirurgie plastică din RM (MAPRAS), Ghenadie Conțu.Ghenadie Conțu profesor la catedra de chirurgie N. Anestiadi, șeful catedrei de chirurgie plastică la clinica ”Sancos”, președintele Asociației de chirurgie plastică din RM (MAPRAS)

Domnule Ghenadie, care este procentul ocupat de implanturile mamare în practica dumneavoastră?

– Circa 15-20% din toate intervențiile chirurgicale operate în clinicile estetice constituie implanturile mamare, iar asta înseamnă că operațiile din această categorie ocupă, după frecvență, primul loc.

Silicoane pe credit

„E imposibil de trăit mai departe cu aşa sâni, mai ales după naştere”, „Le vreau mai mari şi nu contează cât costă şi ce durere voi trage după”, „Dacă îmi pun silicoane, voi merge goală pe stradă să le vadă toată lumea”, sunt unele dintre comentariile postate pe o reţea de socializare de un grup de tinere nemulţumite de felul în care le-a înzestrat mama natură, gata să treacă prin diferite chinuri pentru a avea „forme perfecte”. Dintre toate intervenţiile chirurgicale făcute în clinicile estetice, pe primul loc sunt intervenţiile cu implanturi mamare. În Chişinău, operaţiile se pot efectua în mai multe clinici private şi costă între 3000 şi 5000 de euro.

Dacă în străinătate operaţiile de mărire a sânilor se efectuează de mai bine de 50 de ani, în RM această practică a devenit mai populară din 2010, iar în ultimii doi ani numărul operaţiilor a crescut semnificativ. Tatiana, o tânără din Chişinău, ne-a spus că a recurs la o astfel de intervenţie deoarece avea sânii foarte mici, mărimea zero. „Degeaba purtam sutien dacă nu aveam ce pune în el, îmi era ruşine să mă dezbrac de faţă cu prietenul meu, acum însă nu”, menţionează tânăra. O proaspătă mămică, pe nume Stela, ne spune că a apelat la specialişti, din cauza sânilor lăsaţi după alăptare. „Am doi copii şi, după alăptare, sânii s-au lăsat mult, pielea era foarte inestetică şi am recurs la o remodelare şi implant cu silicon”, mărturiseşte femeia. Potrivit unor sondaje, 7 din 10 femei din RM sunt nemulțumite de felul în care arată sânii lor.

Reconstrucţia mamară – soluţia pentru vindecarea fizică şi psihică

Cancerul glandei mamare constituie cea mai răspîndită formă de tumoare malignă la femei. Numărul de persoane invalidizate e în continuă creştere. Pierderea glandei mamare distruge încrederea în sine şi menţine permanent în memorie boala oncologică. Peste 10% din bolnavele operate sunt tinere. Pierderea sînului poate  contribui la evoluarea  unor grave leziuni psihice. Doar reconstrucţia glandei mamare poate izbăvi bolnava de coşmarul oncologic. Cu regret nu avem un sistem de informare a medicilor şi bolnavelor despre indicaţiile, metodele şi particularităţile operaţiilor de reconstrucţie a glandei mamare.

Principii generale de reconstrucţie mamară

Alegerea metodei şi timpului de reconstrucție mamară  se individualizează şi depinde de următorii factori:

  1. planificarea tratamentului oncologic;
  2. starea generală a pacientei;
  3. predispunerea psihologică a pacientei pentru operaţia de reconstrucție mamară;
  4. gradul de risc în comun a operaţiei oncologice şi de reconstrucție mamară;
  5. dorinţele pacientei (modificarea primordială a glandei mamare operate şi a celei neafectate);
  6. starea zonelor donatoare în cazul folosirii propriilor ţesuturi;
  7. diversitatea metodelor chirurgicale, pe care le posedă chirurgul și competența acestuia.
  8. starea tegumentelor după mastectomie în cazul utilizării metodei expander/implant;
  9. coordonarea tacticii chirurgicale între chirurgul plastician şi  oncolog.
  10.  posibilitățile tehnice ale clinicii.
Centrul medical Galaxia” – 10 ani de activitate

Centrul Sănătăţii Familiei „Galaxia” şi-a început activitatea în
luna mai 1998, fiind una dintre primele instituţii medicale private
din ţară.
Răsfoind filă cu filă istoria şi analizând perioada de zece ani
de dezvoltare a CSF „Galaxia”, putem conchide faptul că am obţinut
rezultate îmbucurătoare în domeniul medicinii.
Dacă la începutul activităţii instituţiei date serviciul medical
avea în componenţa sa doar câteva cabinete medicale consultative,
la moment avem toată gama de asistenţă medicală polidisciplinară
şi toate condiţiile necesare în deservirea pacienţilor. În cadrul CSF
„Galaxia” funcţionează următoarele subdiviziuni: policlinica cu tot
spectrul de servicii medicale diagnostice şi consultative, laboratorul,
farmacia, stomatologia, două secţii chirurgicale cu 30 de paturi, terapia intensivă cu 4 paturi, 3 blocuri de operaţii, secţia terapie cu 14
paturi, 16 paturi staţionar de zi. Astăzi în CSF „Galaxia” îşi desfăşoară
activitatea peste 130 de medici, dintre care 6 doctori habilitaţi în
medicină, 27 de doctori în medicină, medici de categorie superioară şi de categoria I, 48 de asistente medicale. Pe parcursul acestui
deceniu serviciile medicale au devenit tot mai solicitate în rândul populaţiei graţie dotării cu aparataj medical modern, investigaţiilor
instrumentale şi de laborator de ultimă oră. În condiţii de ambulatoriu, bolnavii pot beneficia şi de următoarele investigaţii: aerocrioterapia, chirurgia cu biolaser, ozonoterapia, coctailoterapia, mamografia infraroşie, dermatoscopia computerizată, dupplexul şi dopplerul
vascular şi transcranian, ecocardiografia, M-ecografia la creier ş.a

Operaţiile estetice: există soluţii alternative?

Orice femeie vrea sau tinde să fie cât mai aproape de perfecţiune. Unele dintre reprezentantele
sexului frumos sunt înzestrate de la natură cu forme şi trăsături deosebit de frumoase, care
pot fi întreţinute cu puţin efort şi cu o alimentaţie sănătoasă, altele însă, în căutarea idealului, recurg în secret sau deschis la chirurgia estetică, care oferă posibilitatea de a interveni la oricare dintre părţile corpului ce intimidează sau chiar creează complexe. În prezent, fiind influenţaţi de noile tipare ale frumuseţii, apar din ce în ce
mai mulţi susţinători ai operaţiilor estetice, însă eu, ca specialist în domeniu, consider că o astfel de intervenţie trebuie efectuată numai dacă este, într-adevăr, necesară şi dacă va reuşi să „salveze” persoana respectivă de complexe. În SUA, în fiecare an se fac peste 2 milioane de operaţii plastice şi estetice. În ultimii ani s-a mărit numărul clinicilor în care se practică operaţii plastice reconstructive şi estetice, iar numărul operaţiilor e în continuă creştere. În calitatea mea de chirurg, optez pentru operaţiile estetice, dar numai în condiţiile unei sănătăţi bune şi în lipsa altor contraindicaţii, care se pot depista în urma consultaţiei. Într-o clinică bună de chirurgie estetică pacientele află multe detalii despre posibilităţile de modelare a corpului, despre operaţiile de întinerire sau de înlăturare a anumitor defecte. Se conving că operaţiile decurg fără dureri, iar dacă au suportat deja o operaţie reuşită, sunt tentate să mai schimbe ceva. În multe cazuri, solicitările sunt argumentate şi atunci o serie de operaţii estetice pot face adevărate minuni atât cu exteriorul pacientei, cât şi cu starea ei psihologică. Operaţiile estetice oferă femeilor posibilitatea de a se debarasa de complexe, de a deveni mult mai libere şi mai sigure în puterile proprii, subminate până la operaţie.

Геннадий Концу: Чаще всего увеличение груди – это не просто каприз

Вряд ли пластическая хирургия когда-нибудь станет настолько же будничным делом, как визит к косметологу. Но приблизиться к желаемому идеалу и обрести уверенность в себе она наверняка поможет многим. В каких случаях увеличение груди оправдано, а когда спешить к хирургу не стоит? Как долго длится восстановление после операции и можно ли с имплантами заниматься спортом? Об этом и многом другом Allmoldova рассказал Геннадий Концу, доцент кафедры хирургии, заведующий отделением пластической хирургии клиники «Sancos» и председатель Ассоциации пластических хирургов Молдовы.

Какие пластические операции сегодня наиболее популярны?

Совершенно не секрет, что операции по маммопластике – исправление формы молочных желез или их объема — самые распространенные в пластической хирургии вообще. Уже после них по списку — блефаропластика, ринопластика, липосакция. Но маммопластика – это операции «номер один».

Чаще всего наших пациенток беспокоит именно объем. Многие думают, что это все капризы. Но в большинстве случаев это вполне объективное беспокойство: есть пациентки с гипоплазией или даже аплазией, то есть маленькой или практически отсутствующей грудью. Это создает серьезные комплексы для девушек и женщин, от которых они и решают избавиться.

Геннадий Концу о маммопластике. Обзор клиник в Кишиневе, где можно можно сделать маммопластику

Согласно различным статистическим опросам недовольство своей грудью свойственно примерно 7 женщинам из 10. Кого-то не устраивает размер, кого-то форма, кого-то тонус. Превратить грудь из повода для комплексов в повод для гордости не под силу природе, физическим упражнениям или специальным диетам, но под силу людям такой профессии как пластический хирург. Об особенностях этого вида операций рассказывает доцент кафедры хирургии №1 им. Н. Анестиади, заведующий отделением пластической хирургии клиники «Sancos», председатель Ассоциации пластической хирургии РМ (MAPRAS) Геннадий Концу.

Геннадий Иванович, какой процент операций в Вашей практике составляет маммопластика?

– Около 15-20% из всех оперативных вмешательств в эстетических клиниках составляет именно маммопластика, а это значит, что операции этой категории стоят по частоте на первом месте.

 

Красоту и безопасность обеспечит Ассоциация пластической, реконструктивной и эстетической хирургии

Ассоциация пластической, реконструктивной и эстетической хирургии РМ (MAPRAS) – детище её председателя и основателя, доктора медицинских наук Геннадия Концу. Эта общественная профессиональная организация объединила врачей республики, которые занимаются не только отдельными разделами пластической хирургии, либо работают в области эстетической хирургии. В свою орбиту Ассоциация вовлекла специалистов микрохирургии, челюстно-лицевой  хирургии, сосудистых хирургов, врачей ожогового центра, а так же  специалистов травматологии, ортопедии и отоларингологов.

По словам Геннадия Концу, пластическая хирургия охватывает всю поверхность тела человека. Ассоциация призвана содействовать созданию лучших условий для подготовки хирургов, специалистов для работы в этой области медицины.

При медицинском университете есть всего одна небольшая группа резидентов по обучению пластической реконструктивной хирургии, но в области эстетической хирургии требуется дополнительная и теоретическая и практическая подготовка. Этот раздел пластической хирургии тоже очень ответственный, объемный и очень интересный. В республике трудятся прекрасные хирурги. Они не должны уступать зарубежным специалистам, и пациенты должны знать, что в нашей стране выполняются качественно самые сложные пластические операции.

Поэтому Ассоциация многое делает для того, что бы наши хирурги постоянно совершенствовали своё мастерство и были в курсе новостей медицинской науки.